Cum am inceput sa producem viziere in fabrica Coca-Cola din Ploiesti

Cum pot eu să ajut? E o întrebare la care mulți dintre noi și-au dorit să răspundă în perioada aceasta. Iar unii chiar au găsit moduri ingenioase de a o face: cu puțină imaginație și oferind din timpul lor, ca să facă bine.

Se spune că dacă-ți poți imagina un lucru, cu siguranță îl poți realiza. Poate ca acum ceva timp, colegii noștri din fabrica de la Ploiești nu s-ar fi gândit că vor produce acolo altceva decât băuturi. Dar, stim bine, ultimele luni au adus cu ele o realitate total diferită. Iar această realitate ne-a făcut să căutăm soluții, să venim cu și mai multe idei. Și ei, ca și noi, și-au dorit să facă ceva în plus. Își doreau să ajute. Câțiva dintre ei au văzut o oportunitate în tehnologia de ultimă generație. Așa a ajuns în fabrica Coca-Cola HBC din Ploiești o imprimantă 3D, gata să se apuce de treabă. De aproximativ o lună, echipamentul, primit de la Grupul Coca-Cola HBC, lucrează full time, într-un scop generos: produce viziere de protecție.

Alexandru Stan este colegul nostru din Ploiești care coordonează departamentul de automatizări. Să spunem că…nimic nu (se) mișcă fără știrea lui. E de cinci ani în echipă și, de o lună, și-a adăugat, voluntar, pe listă un proiect care îi aduce satisfacții, dincolo de job: vizierele care pot oferi protecție suplimentară celor mai expuși riscurilor infectarii cu noul coronavirus. Are alături o întreagă echipă de proiect, pentru că inițiativa a atras mulți voluntari Coca-Cola HBC.

„Lucrăm la acest proiect de la începutul lunii mai. Ne bucurăm să putem contribui, pentru că știm cu toții câtă nevoie este de echipamente de protecție. Am început să facem teste și să calibrăm aparatura încă de a doua zi după ce am primit imprimanta în fabrică. E un proces în două faze. Mai întâi producem rama vizierei, cu ajutorul imprimantei 3D, iar apoi trebuie asamblată folia protectoare.”

O muncă de echipă

”Imprimanta 3D generează două rame pe oră. Ca să putem produce cât mai multe viziere, ne-au ajutat și colegii din tura de noapte. În acest ritm, ajungem la aproape 50 de viziere produse pe zi. Departamentul nostru de automatizări se ocupă de imprimarea acestor rame iar colegii de la producție ni s-au alăturat pentru asamblarea lor. Suntem dispuși, cu toții, să rămânem în acest proiect atât timp cât este nevoie, pentru că știm cât de importantă este siguranța.
Ramele și folia de protecție provin din sursele noastre. Am optat pentru resurse interne și, în felul acesta, avem mai repede produsul final și gestionăm eficient toate resursele.”

Colegii și clienții, primii beneficiari

”În două săptămâni, am produs 500 de viziere, pe care le-am oferit, la început, colegilor celor mai expuși. Vom merge apoi către clienții noștri din comerțul cu amănuntul și din HoReCa, pentru a oferi protecție suplimentară angajaților lor. E o perioadă grea pentru toți, dar lucrând împreună, o putem depăși.”

În fabricile Coca-Cola, colegii noștri au fost la serviciu în toată această perioadă, cu măsuri sporite și foarte riguroase care le asigură protecția. Efortul lor, precum și ceea ce reușesc să facă, dincolo de job description, ne fac să o spunem și noi: adevaratii eroi poartă pelerine invizibile si au nume reale.

*Imprimanta 3D din fabrica Coca-Cola HBC România poate produce în continuare viziere de protecție. Acestea, însoțite de instrucțiuni privind modul de utilizare, vor fi oferite acolo unde există cerere, respectând principiul distribuției pe județe, în funcție de numărul de cazuri.