Pandemia COVID-19 ne-a adus o mulțime de probleme, dar ne-a ajutat și să-i decoperim pe cei care, prin felul în care sunt construiți, căută în permanență soluții inovative la problemele momentului. Câțiva dintre ei au fost premianții sesiunii speciale Future Makers – Soluții Coronavirus, inițiată de Coca-Cola România și Social Innovation Solutions.

Vecinultau.ro

ictor, Dinu, Adrian și Lucian nu sunt vecini, dar știu că o comunitate unită este importantă, indiferent de conjunctura în care ne aflăm. Atunci când virusul COVID-19 a început să se răspândească agresiv, cei patru și-au dat seama că vor fi mulți semeni care vor avea nevoie ajutor și nu vor ști la cine să apeleze. Prin urmare, au gândit o soluție simplă și eficientă: un instrument care să-i unescă pe cei care vor să ajute, cu cei care au nevoie de ajutor.

„Ne-am gândit la acele persoane care nu se pot deplasa ușor sau au alte afecțiuni care i-ar face vulnerabili în fața virusului. Pentru ei am creat platforma www.vecinultau.ro, un mijloc de a-i conecta cu voluntari care le pot oferi ajutor. Mai mult, beneficiarul și voluntarul rămân în contact direct, deci pot apela pentru aproape orice fel de ajutor.”Adrian Munteanu, www.vecinultau.ro.

AirUP Ventilator
Mai mulți prieteni din Cluj-Napoca, pasionați de tehnologie, dar și de medicină, și-au unit forțele pentru a construi un ventilator pentru terapie intensivă, în contextul în care spitalele se confruntă cu un deficit de echipamente. Ei au dezvoltat, cu ajutorul unor imprimante 3D, un ventilator artificial, în care aerul introdus este îmbogățit cu oxigen și umidificat.

„Nu a fost ușor, majoritatea componentelor nu erau disponibile la distribuitori. Pot spune că am făcut un fel de vânătoare de comori pe diverse site-uri de comerț online ca să achiziționăm unele echipamente de care aveam nevoie. Am fost nevoiți să fim super creativi, să facem un bun management al resurselor. Dar am învățat că, în ciuda lipsei de resurse, se pot găsi soluții, cu condiția să fii perseverent”. – Razvan Cretu, AirUP Ventilator

Smart Disinfection System

Trei craioveni și-au propus să contribuie, cu o soluție ușor de implementat, la eforturile de prevenire a răspândirii COVID-19. Soluția a venit tocmai din Vietnam, unde au găsit proiectul tehnic pentru un instrument de dezinfecție de tip poartă, care este eficient în prevenirea transmiterii virusurilor prin intermediul hainelor, a obiectelor sau a bagajelor.

„Nu ne puseserăm niciodată problema că am putea face așa ceva înainte de această pandemie. Cu toate acestea, am reușit să construim deja două modele cu îmbunătățiri, care funcționează în două locații, iar feedback-ul primit este unul pozitiv.” – Nicolae Drimboi, Smart Desinfection System

În luna aprilie, toate cele 3 idei selectate de juriul ediției speciale Future Makers au fost premiate și au primit sprijin pentru implementare în perioada care a urmat. Sesiunea specială a competiției a apărut în contextul pandemiei COVID-19 și a demonstrat că inventivitatea tinerilor români este o resursă crucială în situații de criză.

Future Makers este un proiect educațional de antreprenoriat și competiție de idei de business pentru viitor ajuns, anul acesta, la cea de-a treia ediție. Proiectul selectează idei cu potențial, care sunt apoi dezvoltate într-un incubator. Ideile selectate în urma unei sesiuni de pitching primesc susținere pentru implementare, constând în sprijin financiar, consultanță și acces la resurse de învățare. Dezvoltat de Global Shapers Bucharest Hub și Social Innovation Solutions și susținut de Fundația Coca-Cola, Future Makers angrenează, anual, peste 2000 de tineri din România.