Situată în Valea Minișului din Județul Caraș-Severin, la jumătatea distanței dintre localitățile Anina și Bozovici, pe DN 57B, Cascada Bigăr reprezintă un adevărat monument al naturii și un obiectiv turistic de valoare pentru România.

În 2013, presa internațională de specialitate* a nominalizat Cascada Bigăr drept cea mai frumoasă cascadă unică din lume.

Legenda spune că …

Demult, trăia pe meleagurile mirifice ale Văii Almăjene o familie de țărani gospodari, a căror singură amărăciune era lipsa unui urmaș, care să le ducă numele mai departe.

Într-o noapte, femeii i se arătă în vis o vrăjitoare care îi spuse că doar dacă va bea apă de la izvorul de sub stâncă, va naște o fată căreia, însă, nu-i va fi îngăduit niciodată să se îndrăgostească, dacă va dori să trăiască.

Femeia merse la izvor și bău apă. Nu după multă vreme, așa cum i se promisese în vis, născu o fetiță.

Text semnat de Floarea-Ana Țunea

Copila fermeca cu privirea orice ființă omenească care stătea în preajma sa, iar mai târziu deveni o fecioară râvnită de toți flăcăii ținutului. Dar inima ei tânjea după un singur flăcău, al cărui nume era Bigăr.

Simțind primejdia morții, tatăl fetei o închise în grota de deasupra izvorului dintre lumi. Strigătele de disperare ale fecioarei fură auzite de vrăjitoare, care îi șopti: “Singurul lucru pe care pot să-l fac pentru tine e să-ți transform părul într-o cascadă pe care vor aluneca lacrimile tale.

Vuietul cascadei îl va aduce pe cel pe care-l iubești aproape de tine, dar niciodată nu veți putea trăi împreună în această lume. El va trebui să moară înecat în lacrimile tale și tu vei muri odată cu el, spre a renaște apoi, în cealaltă lume, în “Tărâmul Regăsirii Dorului”.

Toate se petrecură întocmai cum sortise vrăjitoarea, iar cascada rămase mărturie iubirii celor doi tineri, care-a învins limitele ființei umane și care ne arată că dragostea înseamnă fericire și sacrificiu deopotrivă.

*The World Geography