Ludoteca „La Furnica” din Ciocănești a fost inaugurată pe 18 iulie 1999. Este prima ludotecă din Țara Dornelor. E o casă micuță, cu două încăperi. Una e plină cu rafturi, ca o imensă cămară cu bunătăți. Pe rafturi sunt păpuși, roboți, mașinuțe, jucării din pluș, legouri, puzzle-uri, de toate! Un paradis pentru copii.

Șapte sute de jucării are ludoteca, vreo două sute au cam fost stricate și s-au pierdut pe altarul copilăriei. Dar nu doar copiii ciocăneștenilor vin la ludotecă să împrumute o jucărie. Și profesorul de educație fizică și sport de la școala din Ciocănești trece pragul „Furnicii”. E pasionat de puzzle-uri mari, de cele cu peste o mie de piese.

În cea de-a doua cameră e o sală de internet și o mică bibliotecă de literatură școlară. La internet mai vin copiii să își facă documentarea pentru referatele școlare. Primăria susține cheltuielile. Jucăriile vin de la asociații din localitatea elvețiană Lonay.

În vacanță, copiii nu vin la ludotecă. Țara Dornelor oferă nenumărate posibilități de joacă în natură. În curte, la „Furnică”, e un leagăn vechi în care nu se dă nimeni.