La ce vă duce cu gândul cuvântul „salvamont”? Probabil că la știri despre oameni prinși între nămeți, la turiști rătăciți noaptea prin păduri, la tot felul de pericole pe care nu le luăm în calcul atunci când plecăm pe munte. Pare că nu e un cuvânt prea bun pentru un început de excursie. Nimeni nu vrea să se întâlnească cu salvamontiștii.

Stop.
Acum intrați pe Facebook și căutați „salvamont vatra dornei“. Acolo veți da peste Petrică Ariciuc, șeful salvamontiștilor din acest orășel de la poalele munților. Petrică e salvamontistul de care aveți nevoie chiar și atunci când nu sunteți în primejdie. El e omul care aduce adrenalina în mirifica Țară a Dornelor. Veți afla că iarna se face schi pe pârtiile din zonă și, chiar dacă n-ați mai schiat niciodată, puteți începe aici. Există telescaun, teleschi și babyski.

Vara, dacă aveți curaj, puteți urca pe Masivul Rarău. Pe Pietrele Doamnei, la 1.700 de metri, puteți face escaladă asistați, desigur, de Petrică și băieții lui. Veți învăța să profitați de orice rid din stâncă pentru a ajunge sus. Merită, căci peisajul este pe atât de frumos pe cât de grea este escalada (nu trebuie să afle prietenii de pe Facebook, dar urcarea pe versanți se face cu frânghii de protecție). Tot vara puteți încerca senzația unică de a traversa râul Bistrița pe tiroliană.

Se face, după cum știți deja, și rafting în Țara Dornelor. Și nu numai la Ciocănești. Sunt trasee spectaculoase în zonele Zugreni sau Toance, la 20-30 de kilometri de Vatra Dornei. Aici, cursele de rafting sunt organizate de salvamontiști. Cel mai bun anotimp de mers la rafting e primăvara, când se topesc zăpezile, iar Bistrița e învolburată.

Cei care vor aventură pe uscat pot merge cu bicicleta în parcurile naturale. Sunt trasee marcate spre Neagra Șarului și spre Rusca. Peste 70 de kilometri pot fi străbătuți pe bicicletă în jurul masivelor muntoase.

Cicloturismul este, cu siguranță, modul cel mai bun și mai nepoluant de a descoperi frumusețile acestei zone.
Și totuși va veni un moment în care, oricum ați seta pinioanele și foile bicicletei, nu veți mai putea urca pe pantele prea abrupte. Atunci, numai calul vă va putea ajuta. Se traversează munții pe cai huțuli, ca în secolul al XVIII-lea. Puteți opta pentru excursii de două-trei zile, să uitați complet de lumea aglomerată de jos. Seara veți campa în locuri sigure, veți face focul și vă veți gândi la toate gândurile pe care, de-a lungul anilor, le-ați pus on hold.

Sunt multe lucruri de făcut în Țara Dornelor. Împrieteniți-vă cu salvamontistul și el vă va spune. Când mergeți la munte, nu mergeți doar să vedeți munți. Mergeți și să cunoașteți oameni. E parte din evadare.

Veți descoperi că salvamontistul vă salvează din monotonia ucigătoare a orașului.

Credit foto: : Silviu Matei