Primul gând, în momentele grele, este pentru cei dragi: să îi protejăm și să le oferim tot sprijinul de care au nevoie. Atunci când reușim să găsim timp și energie pentru cei pe care nu-i cunoaștem, construim ceva și mai valoros: o comunitate puternică.

La începutul lunii aprilie, Auchan și Leroy Merlin, începeau lucrările de amenajare a unui spital-suport pentru cazurile ușoare de COVID-19, în zona Bucureștii Noi din Capitală. Câțiva dintre colegii noștri au răspuns ”prezent” la apelul pentru voluntari. Au montat mobilier, pentru a transforma proiectul în realitate într-un timp record. Însă toții simt că au construit mult mai mult decât ceea ce poate cuprinde o fotografie.

Ogi Krdzic este la Coca-Cola România de 3 ani și a venit aici după ce a lucrat în Serbia. Deși departe de familie, Ogi simțit că e important să dea o mână de ajutor aici, în România, a doua lui casă.

“Familia mea era în siguranță la Belgrad, dar eu aveam o a doua casă aici, în România, pe care trebuia să o ajut, așa că am acceptat imediat invitația de a participa la acest proiect” spune el.

Cu toate că acțiunea s-a desfășurat într-o perioadă plină de incertitudini, Ogi nu a stat foarte mult pe gânduri.

“Mi-am zis că dacă se poate face ceva, de ce să nu o facem? În plus eram pregătiți toți, aveam echipament de protecție, măști și mănuși, tot ce era nevoie pentru a fi în siguranță. Am început prin a asambla alături de alți colegi diverse obiecte de mobilier din carton, necesare pentru funcționarea spitalului. Nu a fost foarte greu, pentru că totul era foarte intuitiv. Cu toții am mai asamblat mobilier pe la casele noastre, în plus eu mă consider un om îndemânatic. Îmi place să fac treburi de acest tip prin casă, îmi întrețin apartamentul pe cont propriu și dacă este ceva de făcut, fac întotdeauna singur. În total am muncit aproximativ 5 ore, dar nu mi-am dat seama cum a trecut timpul. La final, când am văzut rezultatul, mi s-a confirmat că am făcut cea mai bună alegere urmându-mi instinctul de a ajuta. A fost, de asemenea, un bun prilej de a ne mai vedea colegii, în timp ce făceam ceva pentru comunitate.”

Nu este prima acțiune de voluntariat la care Ogi participă, el fiind foarte implicat și în situații limită din țara natală:

“În 2014 în Serbia au fost inundații mari și Coca-Cola Serbia împreună cu Crucea Roșie au desfășurat acțiuni de ajutor. Mai mulți colegi ne-am voluntariat atunci timp de câteva zile să lucrăm pe marginea râurilor pentru a împiedica apa să iasă din matcă și să pună în pericol orașe întregi. Altă dată, tot în Serbia, am mers în zonele rurale pentru a renova școli gimnaziale, astfel încât tinerii de acolo să poată desfășura activitățile necesare, inclusiv cele fizice.”

La fel ca pentru fiecare dintre noi, și pentru Ogi starea de urgență a însemnat provocări noi, dar și câteva revelații.

“Cel mai mult mi-a lipsit libertatea de a mă mișca unde vreau. Trebuie să recunosc că înainte de COVID – 19 mă plângeam că trebuie să călătoresc mult să fiu alături de familia mea, dar acum îmi lipsește acest lucru. Nu știi cât de mult ai nevoie de unele lucruri până atunci când nu poți să le mai faci. Sper că societatea se va schimba în bine după această pandemie, în sensul că vom deveni toți conștiincioși și vom avea grijă de impactul pe care îl avem asupra mediului”, ne-a mai mărturisit Ogi Krdzic.

Iulia Voinescu e colega noastră la Coca-Cola România din 2018. Iulia a adus cu ea ”întăriri”: pe soțul ei, care a vrut să se implice în proiect. Aptitudinile de mic meșter pe care trebuia să le pună în practică nu i-au creat dificultăți.

“N-am avut prea multe detalii despre ce urma să facem, dar a fost suficient cât să-mi doresc să mă implic. La fel a fost și în cazul soțului meu. Nu mi-a fost teamă, deși era o perioadă de început a pandemiei. Mă autoizolasem până atunci și am simțit că nu îi voi pune în pericol pe ceilalți voluntari. Imediat ce am ajuns acolo, am început să asamblăm cutii de carton, pe care ulterior le-am folosit pentru fixarea pereților despărțitori. Pe măsură ce totul prindea contur, am continuat cu așezarea saltelelor pe cadrele de pat, a dulapurilor și coșurilor de gunoi – și acestea au fost asamblate acolo, împreună cu ceilalți voluntari. La final, am lăsat mesaje de încurajare pe pereții nou construiți.”

În perioada de izolare, Iulia a încercat să vadă partea bună a lucrurilor și să profite de timpul petrecut acasă. I-au lipsit, însă, spațiile deschise, natura și prezența celor dragi.

“Plănuiesc ca, în viitorul apropiat, să ies la o partidă de pescuit cu prietenii și mi-ar plăcea să facem asta mai des” spune ea.

Orice perioadă dificilă te ajută să evoluezi și să găsești soluții noi, crede Iulia.

“Cred că experiența aceasta ne-a unit și ne-a făcut să apreciem mai mult tot ce ne înconjoară. Mi s-a reconfirmat că într-o comunitate nimic nu este imposibil și că efortul comun întrece orice obstacol. Când empatia “te împinge” să dai o mână de ajutor, cea mai mare satisfacție pe care o simți este emoția de fericire – la final m-am simțit obosită, dar fericită! ”

Cătălin Topală lucrează la Coca-Cola HBC România și a descoperit de curând satisfacțiile pe care le ai atunci când faci muncă de voluntariat.

“Am realizat că atunci când îți propui să ajuți ai o energie pozitivă extraordinară. Ești motivat să faci totul așa cum trebuie. Am lucrat în echipă cu alți colegi la asamblarea paturilor dar am contribuit și la montarea panourilor despărțitoare și instalarea saltelelor. Am lăsat și un mesaj pe acei pereți, am scris „Împreună trecem peste!” și când mă uit în urmă observ că așa a fost. Am rămas uniți și am trecut peste momente grele și am evitat unele chiar mai dificile.”

Cătălin știe foarte bine cât de importantă este solidaritatea deoarece conduce o echipă care este foarte unită, deși mulți dintre ei lucrează din diverse zone ale țării.

“În perioada aceasta de izolare nu am putut să ne întâlnim, dar abia aștept să ne revedem în formulă completă.” spune el.

Și colega sa de la Coca-Cola HBC România, Alina Măciucă, a pus umărul la amenajarea acestui spațiu. Ea spune că decizia a venit natural.
Ea spune ca decizia a venit natural.

“Departamentul nostru organizează des astfel de acțiuni, iar acesta este unul dintre principalele motive pentru care îmi place atât de mult ceea ce fac. O acțiune care îi ajută pe cei din jur este tot timpul binevenită și nici nu-mi pun problema că aș sta deoparte, “ne asigură Alina, care lucrează din 2018 în departamentul Public Affairs & Communication.

Colegii noștri au fost foarte proactivi, toate acțiunile erau gata în no time. Cred că modul de lucru pe care îl abordăm și în task-urile zilnice a fost preluat și aplicat cu ușurință în acest context. Lucrul în echipă eficient și, bineînțeles, optimismul nu au lipsit niciun minut, ceea ce a făcut că toată acțiunea să fie una pe care ne-o vom aminti cu mare plăcere. Cred că este important să ținem aproape cu oamenii dragi nouă, să avem grijă de noi și să ținem cont de vulnerabilitățile celor din jur. Lucrurile sunt în continuare incerte, dar nu cred că trebuie să renunțăm și este bine să ne bucurăm de lucrurile bune care ni se întâmplă nouă și celor din jur. Și, cel mai imprtant, să facem tot ce putem să le oferim o mână de ajutor celor care au nevoie,” concluzionează colega noastră Alina Măciucă.

Acestea sunt doar câteva dintre poveștile colegilor noștri, care într-o zi de la începutul lunii aprilie au ales să iasă din confortul și siguranța casei lor pentru a oferi siguranță și ajutor comunității. Efortul lor este încă o dovadă că, împreună, vom trece cu bine peste orice hop, pentru că, așa cum știți deja, #NuNeOprimAici.