De aproape o jumătate de secol, Radu Rey salvează muntele. Așa l-a hărăzit soarta: să iubească muntele și muntele să fie mereu în pericol. În 1981, Radu Rey a salvat munții României de planurile de colectivizare ale comuniștilor. A avut curajul să-l avertizeze pe Ceaușescu: „Dacă zona de munte este colectivizată, România se sinucide economic”. După Revoluție s-a luptat pentru o „Lege a muntelui” și
pentru strategii durabile în zonele montane.

Azi are 75 de ani, e masiv ca o tălăzuire de stânci și lucrează la o mie de proiecte. Cel mai important: produsul montan. Ce înseamnă asta? Înseamnă un produs care este superior calitativ produsului ecologic și produsului tradițional. „Noi – spune Radu Rey – avem o polifloră montană în iarba muntelui care nu este repetabilă în alte locuri. Această polifloră îți dă o multitudine de vitamine. Îți mai dă și aportul plantelor medicinale, plus aerul și apa curate, plus mișcarea cu transpirație și eliminarea de toxine de către animale.

Asemenea carne și asemenea lapte nu se mai pot face nicăieri decât la munte. Acesta este produsul montan.” Pentru ca pe ambalajele produselor să apară marca „produs montan” e nevoie de o lege. La această lege lucrează Radu Rey.

Când veți vedea în frigiderul supermarketului de pe strada voastră primul produs montan, veți constata că e mai scump decât celelalte asemenea. „Da, așa și
trebuie să fie – spune Radu Rey – pentru că e făcut mai greu. O să-ți bag sănătate în casă și o să-ți cer un ban în plus.” Socoteala oamenilor de la munte e atât de simplă. E vremea ca muntele să fie salvat de oamenii de la șes.

Foto: Teodora Maftei