Unul dintre punctele de atracție pe timp de iarnă în Țara Dornelor constă în pârtiile de schi, iar perla coroanei este pârtia naturală pentru sanie, singura pârtie competițională de acest tip din partea estică a Europei.

Imaginați-vă un tunel de gheață naturală pe care sportivii se lansează cu sănii cu lame ascuțite, așezați pe spate cu puncte de susținere doar în brațe și în picioare. Specialiștii spun că este mult mai spectaculoasă competiția de sanie pe pistă naturală, pentru că senzația este foarte aproape de ceea ce se întâmpla în copilărie la săniuș, cu o diferență de… viteză. În unele viraje, sportivul poate atinge și 90 de kilometri pe oră, iar forțele care apasă asupra lui îl țintuiesc literalmente în sanie.

Sania, bobul și skeletonul (probă similar saniei, doar că sportivul se lansează așezat pe burtă, cu capul înainte) sunt considerate unele dintre cele mai spectaculoase și mai riscante sporturi de iarnă, iar practicanții necesită antrenamente fizice intense. Într-o asemenea cursă, sunt foarte expuși mușchii gâtului și ai brațelor, prinderea de sanie făcându-se doar cu forța fizică a sportivului.

Pârtia din Țara Dornelor fost construită la o altitudine de 960 de metri, are 1.024 m, 11 viraje și o diferență de altitudine de 124 m, iar din 2013 găzduiește etapa de Cupă Mondială la Sanie. Cu asemenea pistă, Vatra Dornei ar putea ajunge un centru important de pregătire pentru sportivii de sanie din Europa, iar localitatea se poate mândri cu un sportiv care a participat la trei ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice de Iarnă (2006 – Torino, 2010 – Vancouver și 2014 – Soci).

Bogdan Macovei s-a născut în Vatra Dornei în 1983, dar la jocurile olimpice concurează pentru Republica Moldova, pentru că, la momentul junioratului lui, echipa națională a României avea sportivi foarte valoroși și nu și-a găsit loc în echipa mare. A preferat să meargă să concureze pentru Republica Moldova, ca să nu piardă ani de antrenament, dar a continuat să se antreneze și în Vatra Dornei.

Anul acesta a făcut și pasul spre antrenorat și duce mai departe tradiția sportivă a locului cu un elev (Leo Cepoi) care, în 2016, participă la Jocurile Olimpice pentru juniori de la Lillehammer, Norvegia. Pârtia naturală pentru sanie este destinată doar competițiilor, dar turiștii pot beneficia nu doar de adrenalina competițiilor de cupă mondială unde îi pot vedea pe marii campioni la sanie, ci și de experiențe similar întrun sport care se numește SnowTube (practicanții coboară în pantă pe un tunel de zăpadă, special amenajat, folosindu-se de o sanie construită dintr-un colac de cauciuc).

În Țara Dornelor sunt și alte patru pârtii de schi cu diferite grade de dificultate, destinate exclusiv turiștilor:
Dealu Negru – 3.200 m lungime, diferență de nivel de 400 m, Dealu Runc (cu teleferic) – 5.000 m lungime,
Pârtia Parc – 1.200 m lungime, cu o diferență de nivel de 200 m și o înclinație de 28,5%, și Pârtia Poienița (pentru începători) – 550 m lungime, cu 50 m diferență de nivel. Clubul Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei le oferă turiștilor toate informațiile, iar copiilor din zonă le asigură antrenamente de specialitate și participări la concursuri naționale.

Credit foto: Cristian Vasile