În 2014, Coca-Cola HBC România a devenit prima țară din grupul Coca-Cola care a primit certificarea European Water Stewardship Standard Gold Certification pentru toate fabricile sale: Ploiești, Dorna și Timișoara.

În 2012, fabrica Coca-Cola HBC din Ploiești a fost prima din lume care a fost certificată de European Water Stewardship Standard cu Medalia de Aur, ea fiind urmată, în 2014, de fabricile de la Dorna și Timișoara.

Coca-Cola HBC România este, de altfel, una dintre primele companii din ţară care au investit în protejarea resurselor de apă, în folosirea eficientă a energiei și în gestionarea deșeurilor de ambalaje.

Printre cele mai recente măsuri luate în acest sens se numără inaugurarea centralei de cogenerare din Ploiești, ce reduce cu 50% emisiile de CO2 ale fabricii, introducerea tehnologiei cu aer ionizat pentru clătirea PET-urilor, ce contribuie semnificativ la reducerea consumului de apă, dar și tratarea apei la nivel intern în proporţie de 100% în toate cele 3 fabrici de îmbuteliere din ţară.

Certificarea celor trei fabrici reprezintă o dovadă că operațiunile și procedurile noastre sunt corecte și sustenabile, dar și o recunoaștere a activităților de protejare a mediului și a eforturilor noastre de a investi în tehnologii inovatoare.

Standardul European Water Stewardship reprezintă pe de o parte un instrument de evaluare pentru stakeholderii noștri, iar pe de altă parte, o formă de capacitare a sectorului privat de a se conforma Directivei Europene pentru Apă, ce prevede atingerea unui status pozitiv în ceea ce privește apa până în anul 2027.

European Water Stewardship Standard analizează toate activitățile legate de apă, despre impactul generat de companie, luând în calcul, de asemenea, și indicativi și condiții precum:

  • Surse și planuri bine documentate pentru captarea și eliberarea apei;
  • Inventariul complet al tuturor substanțelor folosite, precum și tipul de poluare pe care îl pot declanșa (dacă acesta există)
  • Dovezi în caz de apă reciclată, refolosită, recoltată sau desalinizată;
  • Dovezi și obiective de protecție pentru zone cu mare valoare de conservare;
  • Conformitate cu reglementările legale din industria apei;
  • Calcularea și raportarea eficienței apei;
  • Comunicarea politicii de administrare a apei la nivel intern și extern;
  • Transparența aspectelor economice ale administrării apei.

Standardul European Water Stewardship (EWS) a fost dezvoltat de European Water Partnership, o organizație non-guvernamentală independentă, cu sediul la Bruxelles.