Știi acea senzație când ajungi într-un loc și simți că acolo, timpul a avut cu adevărat răbdare? Cu oamenii, cu natura, cu locurile și cu obiceiurile. Și-s toate tihnite și bine așezate, de parcă lucrurile se fac așa de când cerul și pământul. Ei bine, poate acesta este chiar cel mai bun argument pentru care ar trebui să vizitezi, măcar o dată în viață, Țara Dornelor.

Însă, dacă nu te-am convins, mai avem câțiva ași în mânecă:

Festivalul Național al Ouălor Încondeiate, Ediția a XV-a, Ciocănești

24-25 martie 2018

În Ciocănești se desfășoară de mai bine de 15 ani Festivalul Național al Ouălor Încondeiate. Printre participanți se numără încondeietori de ouă din toată ţara, meşteri populari și solişti îndrăgiţi de muzică populară. An de an, festivalul vine cu noi îmbunătățiri: concursuri de încondeiat pentru elevi și studenți, expoziții sau târguri pentru artizani.

Iar dacă tot ajungi în Țara Dornelor în weekendul de Buna Vestire, trebuie să vizitezi și Muzeul Național al Ouălor Încondeiate, unde te așteaptă o colecție de peste 2.000 de ouă ”închistrite”.

Măsura Oilor

Suhad, 26 mai 2018

Cum în zonă, această îndeletnicire este frecventă, oamenii pot sărbători evenimentul prin cântec și joc. Cu această ocazie, ciobanii mulg oile și le arată turiștilor cum se fac urda și cașul, sus la munte. Bineînțeles, pentru asta avem și stâna turistică.

Săptămâna Plutăritului, Ediția a IV-a, Ciocănești

11-17 august 2018

Săptămâna plutăritului e poate unul dintre cele fastuoase evenimente din Țara Dornelor. Localnicii construiesc plutele și le lansează, pline de turiști, pe Bistrița Aurie. Că doar nu degeaba se spune despre ei că-s ”duși cu pluta”.

Cei cinci plutași ”seniori” care mai trăiesc în Ciocănești se vor bucura să vă urce pe plută și să râdă de spaima voastră atunci când vă veți desprinde de la mal.

Festivalul Național al Păstrăvului, Ediția a XV-a, Ciocănești

18-19 august 2018

De Festivalul Național al Păstrăvului, Ciocăneștiul se transformă, iar platoul din fața primăriei devine în acele zile:

– spațiu de concerte;

– bucătărie gigantică în care păstrăvul e gătit după toate rețetele posibile;

– loc de premiere pentru câștigătorii concursului de pescuit în două manșe;

– expoziție de lăzi de zestre;

– ring de dansuri populare.

Festivalul Păstrăvului scoate din case tot ce au ciocăneștenii mai bun. Viața se mută în centrul satului și se stă la povești și la afinată până în răcoarea nopții. Atunci se face un foc de tabără și petrecerea continuă.

Răsculul Stânii, Ediția a XI-a, Botoș

8 septembrie 2018

Este ziua în care ciobanii de pe Suhard își permit să se trezească mai târziu. Mai târziu înseamnă la 4.00-5.00 dimineața. Vor mulge oile și vacile ultima oară în an, apoi vor coborî cu ele în satele de la poalele munților.

Când e de muncă e de muncă, dar nici când e de cântat și voie bună, dornenii nu se dau în lături. Tradiția spune că măsuratul oilor începe întotdeauna cu binecuvântarea preotului, pentru ca animalele să dea lapte bun. Apoi, sunt separate pentru ca fiecare cioban să-și poate mulge oile lui. Și, de cele mai multe ori, printre ei își fac loc și copii care vor să învețe meserie.

La final, localnicii se pun pe chefuit și întind o masă mare. Tot așa, să le meargă bine tot anul.

Festivalul de Datini și Obiceiuri din Străbuni, Ediția a XVI-a Ciocănești, Botoș

26-27 decembrie 2018

Cu toții știm că cele mai frumoase tradiții de Crăciun le găsim la sat. Fie că vorbim despre colindat, mersul cu ursul sau cu capra, dornenii încâ țin cu sfințenie de aceste tradiții și le duc mai departe în cadrul unui festival.

Dacă nu ai planuri anul acesta de Crăciun, poți încerca să ajungi prin Botoș. Dacă nu, te așteptăm în 2018!

Credit foto: Sergiu Iliuta