13-15 august – Festivalul Păstrăvului

E cel mai mare festival al comunei-muzeu Ciocănești. A ajuns la a 13-a ediție. Platoul din fața primăriei devine în acele zile:

– spațiu de concerte în care ansamblul „Bistrița Aurie” interpretează muzică tradițională, locală;
– bucătărie gigantică în care păstrăvul e gătit după toate rețetele posibile;
– loc de premiere pentru câștigătorii concursului de pescuit în două manșe;
– expoziție de lăzi de zestre;
– ring de dansuri populare.

Festivalul Păstrăvului scoate din case tot ce au ciocăneștenii mai bun. Viața se mută în centrul satului și se stă la povești și la afinată până în răcoarea nopții. Atunci se face un foc de tabără și petrecerea continuă.

8 septembrie – Răvășitul stânelor

E ziua în care ciobanii de pe Suhard își permit să se trezească mai târziu.

Mai târziu înseamnă la 4.00-5.00 dimineața. Vor mulge oile și vacile ultima oară în an, apoi vor coborî cu ele în satele de la poalele munților. Pe 8 septembrie, animalele sunt mânate la vale, semn că s-a terminat vara. Pe ulițe, mugetele se amestecă cu primele fuioare de fum.

11 decembrie – Ziua Mondială a Muntelui

În Țara Dornelor, muntele are o blândețe duhovnicească. Chiar dacă unele vârfuri depășesc 2.000 de metri, rar vezi pante abrupte și tălăzuiri stâncoase. Muntele dornenilor e lin, dar, chiar și așa, pe 11 decembrie e bine să te trezești cu muntele în fereastră, nu la picioare. Ziua e scurtă și nu-i vreme de plimbări. De cele mai multe ori, începutul lui decembrie aduce zăpezile iuți, cu fulgi ca spicul.

Atunci pădurile își încep simfoniile pentru lupi și sihaștri. Țineți minte însă că nu există nimic rău în natură. Toate își au rostul lor.