Ioachim are 7 ani, dar mai întâi zice de 8, e blond, tuns castron și se sprijină de un băț. Cristian are 4 ani. Și el e blond tuns castron, însă e mai volubil și mai cutezător decât fratele său. Ioachim și Cristian au o surioară – ei nu spun așa, pomenesc de o fetiță – pe nume Nectaria. „O mai crescut.
Înainte era cât o carte, acum e mai mare”, spune Cristian. „Și ce faceți voi aici?”, întreabă cineva din grupul de bucureșteni care respiră greu după ce au urcat partea cea mai floare la ureche dintr-un traseu montan cu grad de dificultate foarte mic.

În fața evidenței, Cristian lasă ochii în pământ, sfios: „Ne jucăm cu bățul”. După acest episod, intrăm în curtea schitului 12 Apostoli (aparținând de Mănăstirea Putna), unde au venit părinții lui Ioachim, Cristian și Nectaria, și batem la ușă pentru niște apă. Serviabil, unul dintre cei patru călugări de aici le ostoiește setea orășenilor nepregătiți de munte și îi îndrumă spre straniile formațiuni stâncoase supranumite 12 Apostoli, aflate la circa o oră și jumătate de mers pe jos, tocmai în vârf de munte (1753 metri).

Am făcut multe popasuri spre schitul 12 Apostoli din Țara Dornelor. Până să ajungem sus, am fotografiat tot ce ne-a tăiat respirația, de la vegetația subalpină până la frumusețea dură a unei cariere de piatră relativ tinere.

Cât despre cei 12 Apostoli, aflați în nordul craterului vulcanic din Munții Călimani, natura, se povestește, este un artist, puțin nebun, dar artist. Cum altfel să explici sculpturile fantastice pe care le formează grupul de stânci care constituie „rezervația” 12 Apostoli?

Înspre toate punctele cardinale, minuni! La nord, figura unui moșstrămoș cu barbă, la sud, un alt bătrân, la est, un urs cu capul plecat leneș, la vest, o femeie care amintește, prin suplețea giacomettică a formelor, de silueta anticei regine egiptene Nefertiti.

Magnific rămâne totuși „Moșul”, care prezintă, ca-n caleidoscop, nu mai puțin de trei fațete distincte, toate cu chip uman. Ineditul acestei rezervații de stânci a provocat imaginația dornenilor, nu puțini asemuindu-le cu megaliții din Insula Paștelui.

Dar cum au apărut cei 12 Apostoli? De „vină” este lucrarea milenară a vântului și a ploilor care s-au abătut asupra rocilor vulcanice, modelându-le. Desigur, funcționează și mitul că la mijloc ar fi vorba despre o mână de om, mai exact despre creatori străvechi de simboluri.

De sărbătoarea celor 12 Apostoli (29 iunie, în calendarul ortodox), localnicii urcă agale din zonele învecinate pentru a sărbători „Moșii din Călimani”. Originile acestei sărbători sunt precreștine. A existat un străvechi cult dacic al soarelui, al bradului și al focului, care avea ca temă principală venerarea moșilor și strămoșilor.

Acest drum până la 12 Apostoli – de doar 11 kilometri – a fost inclus în 2011 pe lista celor mai frumoase 20 de poteci ale României.