Radu Ciocan, primarul din Ciocănești, ne-a avertizat la sfârșitul întrevederii. Ne-a strigat din holul Primăriei că am venit degeaba până în Țara Dornelor dacă nu vom vedea o stână renovată frumos, pe bani europeni, pe muntele Suhard.

Urcăm Suhardul. Stâna pe care o vizităm e la o altitudine de 1.200 de metri, la zece kilometri de Ciocănești. Stâna e făcută de Asociația Crescătorilor de Animale din Ciocănești, cu fonduri europene. În jur, pădurea e înveșmântată deopotrivă în molizi și fagi. Baciul acestei stâne poartă numele de Dumitru Moldovan. Are cincizeci de ani. La stâna aceasta sunt numai vaci.

E o situație generală în Țara Dornelor, și nu numai, se întâmplă în toată România: ciobanii de oi sunt tot mai puțini. Nu mai rentează oaia. Trebuie să ai cel puțin cincizeci ca să fie eficient economic, mai ales că nici lâna nu se mai caută.

În plus, e și mai ușor să fii cioban de vaci, fiindcă acestea, spre deosebire de oi, nu trebuie păzite atunci când pasc. Trebuie doar strânse.

Viața de cioban la o stână de pe Suhard nu e ușoară, dar nicăieri nu e ușoară viața de cioban: dorm puțin acești bărbați, se trezesc la două noaptea și la trei încep deja să mulgă. O vacă dă cam zece litri de lapte pe zi.

La această stână sunt nouăzeci de vaci și doar șase ciobani, cu Dumitru Moldovan cu tot.

Un text de Andrei Crăciun

După muls, e laptele de închegat, e urda de făcut, e și cașul. Prima parte a zilei de muncă se termină la prânzul cel mic, pe la 12. Până la 14, ciobanii au liber. După care procedura se reia.

Un cioban câștigă 20 de milioane pe lună. Ei sunt angajați ai asociației crescătorilor de animale din comună. Fiecare om din asociație trebuie să dea 200 de lei pe toată vara, pentru plata ciobanilor. În asociație sunt toți sătenii. Toți au animale.

Baciul Dumitru Moldovan are trei copii, doi băieți și o fată. Băieții nu vor să fie, la rândul lor, ciobani. Au făcut școli pe la oraș, la Iași, și au rămas acolo. Nu e îngrijorat. Nu sunt pasionați de stână, treaba lor! Fiecare e cu drumul lui.

Dumitru Moldovan nu mai are un ochi. I l-a scos un taur. Stâna e modernă, există posibilitatea ca vacile să fie mulse la pompă. S-a schimbat secolul pe Suhard, iar baciul e sigur că nu se va sfârșit meseria aceasta cât vor mai exista oameni și animale pe pământ.

Ciobanul a fost o singură dată la București. În 1983, la un meci România-Italia, scor 1-0. Atunci, pentru noi, a marcat Ladislau Bölöni.