Vulcanic e vârful Oușorul în toate anotimpurile! Pe creștetul lui te simți ca pe spinarea unui avion. Atât de tare suflă vântul și atât de minunată este priveliștea. De la 1639 de metri, Țara Dornelor se înfățișează ca o nesfârșită succesiune de creste: Giumalăul, Călimanii, Rodnei.

Peste toate mângâie cerul cu draperiile sale de nori și de ceață.

Oușorul e vulcanic nu doar la figurat, chiar face parte dintr-o formațiune vulcanică a munților Suhard. Când vârful său pleșuv se pierde în nori, oamenii de prin văi știu că trebuie să se pregătească de ploaie.

Text de Cristian Delcea

Din adâncimile de nepătruns ale Oușorului izvorăște o apă minerală învolburată, aprigă și rece. Coboară cu repeziciune pe versantul care se termină în Vatra Dornei, ajunge în stațiile de captare pentru ca, mai apoi, să se verse fără nicio intervenție în sticlele învelite cu eticheta Dorna. Acest versant al Oușorului este protejat astfel încât solul să nu fie pătruns de impurități. Reacția naturii este promptă, iar acum se poate vedea cum această parte a muntelui s-a înveșmântat cu o pădure mai deasă și mai verde.

Apa minerală este testată în fiecare zi. În fiecare zi, un om se urcă într-o mașină 4X4 și înfruntă pantele Oușorului pentru a măsura puritatea izvorului. Atunci când vârful e învăluit de viscol, iar zăpada spulberată șuieră printre copaci, atunci, în zilele teribile de iarnă, nu se mai poate urca cu nicio mașină pe Oușorul. Atunci se urcă cu calul.