Asociația CSR Nest a anunțat recent finalizarea proiectului H2O (Water) – Helping To Obtain Water. Proiectul a fost finanțat de Fundația Coca-Cola, prin The New World Program, în parteneriat cu Global Water Challenge (GWC). Avand ca obiectiv creșterea accesului la apă potabilă provenită din surse sigure pentru locuitorii din Comuna Mischii, proiectul a constat in săparea a patru fântâni de mare adâncime în comuna Mischii. Ca o continuare a proiectului, Primăria Comunei Mischii a investit aditional în construirea unei mini-rețele de furnizare a apei, cu o lungime de 5 kilometri, cu scopul de a ușura și mai mult accesul comunității locale la apă provenită din surse sigure.

Proiectul a fost implementat în regiunea de sud-vest a României, în județul Dolj, în trei din cele cinci sate care compun Comuna Mischii: Mischii, Călinești și Gogoșești. Acesta s-a derulat în perioada octombrie 2018-februarie 2020 și a fost implementat de Asociația CSR Nest în parteneriat cu Asociația Today’s Future și cu sprijinul Primăriei Comunei Mischii.

Principalul obiectiv al proiectului a fost creșterea accesului la apă potabilă provenită din surse sigure și o mai bună gestionare a apei ca resursă naturală limitată. Acest obiectiv a fost atins prin săparea a patru fântâni de mare adâncime în comuna Mischii: 1 în Gogoșești, 2 în Călinești și 1 puț sursă în Mischii. Astfel, cei 1.800 de locuitori ai Comunei Mischii vor beneficia de apă potabilă provenită din surse sigure. În plus, Primăria Comunei Mischii a decis să contribuie la continuarea proiectului H2O (Water) – Helping To Obtain Water, prin investiții adiționale, din surse proprii, pentru crearea unei mini-rețele de furnizare a apei, cu scopul de a facilita și mai mult accesul comunității locale la apă potabilă provenită din surse sigure.

Proiectul H2O (Water) – Helping To Obtain Water este o inițiativă binevenită pentru comunitatea noastră, care s-a derulat exact în perioada în care căutam soluții pentru alimentarea cu apă. În completarea finanțării asigurate de Fundația Coca-Cola, Consiliul Local al Comunei Mischii va veni cu sprijin financiar pentru montarea unor conducte de 1,5 km lungime pentru fiecare din cele patru puțuri forate în cadrul acestui proiect. Țin să mulțumesc pe această cale Fundației Coca-Cola pentru oportunitatea de a implementa acest proiect în comunitatea noastră”, spune Gheorghe Popa, Primarul Comunei Mischii.

În prezent, implicarea companiilor în dezvoltare comunitară se concentrează pe proiecte pe termen lung care își dovedesc impactul în comunitățile în care acestea sunt implementate. Parteneriatele dintre stakeholderii locali și companii, ONG-uri și autorități de stat – similare cu contribuția pe care Primăria Comunei Mischii a adus-o în acest proiect – generează rezultate vizibile, pozitive și sustenabile în timp”, spune Sergiu Sebesi, Președintele Asociației CSR Nest.

De asemenea, proiectul a inclus și o serie de activități educaționale legate de utilizarea responsabilă a apei, cu scopul de a preveni și diminua risipa acesteia. Componenta educațională a țintit tinerii și adulții din Comuna Mischii precum și elevii Școlii Gimnaziale Alecsandru Nicolaid din Mischii.

Apa este în centrul activității Companiei Coca-Cola. Este ingredientul nostru principal, este esențială în procesul de fabricație și în agricultură și – mai mult – este o resursă importantă pentru comunitate. De aceea, consumul responsabil de apă este una dintre prioritățile noastre în zona de sustenabilitate. Accesul la apă potabilă provenită din surse sigure este vital pentru a asigura condițiile minime unui trai decent. Este la fel de important să conștientizăm cu toții importanța apei ca resursă naturală limitată și să contribuim la conservarea și prevenirea risipei acesteia”, spune Mihaela Niță, Corporate and Government Affairs Manager, Coca-Cola România.

Potrivit Eurostat – biroul de statistică al Uniunii Europene – Regiunea Sud-Vest Oltenia se situează pe locul șapte din punctul de vedere al produsului intern brut (PIB) pe cap de locuitor, din 276 de regiuni din Uniunea Europeană. Lipsa infrastructurii în regiune a dus la un acces limitat al populației la apă potabilă provenită din surse sigure.

Mai mult, conform EU Special Audit Report, ediția 2017, „Implementarea Directivei privind Apa Potabilă”, atât calitatea apei cât și gradul de acces al populației la aceasta s-a îmbunătățit atât în România cât și în țările vecine precum Ungaria și Bulgaria. Cu toate acestea, nivelul investițiilor în acest domeniu ar trebui să fie semnificativ mai mare. Aceeași sursă precizează că 60% din români au în prezent acces la apă.