54 de școli din 6 județe ale țării (Constanţa, Călăraşi, Dolj, Vâlcea, Dâmboviţa şi Ilfov) participă la un concurs de colectare separată a deșeurilor, în cadrul programului Azi pentru Mâine, implementat de Asociația CSR Nest.

Concursul a început luna aceasta și se desfășoară până la finalul semestrului doi. Clasa din fiecare școală care a reușit să colecteze, până la sfârșitul acestei perioade, cele mai mari cantități de hârtie/carton, plastic şi aluminiu va primi câte un premiu. 

Concursul de colectare separată în școli, organizat în cadrul programului Azi pentru Maine, este la cea de-a treia ediție și, spre deosebire de anii trecuți, competiția se va desfășura între clasele aceleiași școli, pentru a stimula și mai mult implicarea elevilor și a profesorilor. Fiecare clasă va putea înscrie, în mod direct, cantitatea de deșeuri colectată, în platforma online ExpertDeseuri.ro. Pe această platformă, în secțiunea dedicată, vor fi centralizate toate cantitățile colectate, urmând ca pe baza acestora să se desemneze câștigătorii. Clasele care reușesc să adune cele mai mari cantități de deșeuri vor fi recompensate cu premii totale în valoare de 54.000 RON.  

”Ne bucurăm să dăm startul unei noi ediții a acestui concurs, parte a programului nostru Azi pentru Mâine. În cele două ediții de până acum au fost colectate peste 100 de tone de deșeuri în vederea reciclării. Pe lângă contribuția pe care am avut-o pentru asigurarea infrastructurii de colectare separată în școli, la fel de importante au fost și inițiativele educaționale prin intermediul cărora elevii au aflat cum pot colecta separat deșeurile și de ce acest demers este atât de important pentru viitorul nostru, al tuturor.” – Anda  Sebesi, Vicepreședinte, Asociația CSR Nest.

La ediția anterioară a concursului, au fost adunate peste 41 tone de deşeuri, colectate pe două fracţii: hârtie/carton şi plastic/PET + aluminiu/can. Proiectul a inclus, de asemenea, o componentă educațională, prin intermediul căreia, elevii, alături de părinții și profesorii lor, au fost informați cu privire la modalitățile de colectare separată a deșeurilor, dar și cu privire la importanța colectării separate a acestora. 

”Partea educațională a proiectului Azi pentru Mâine are un impact deosebit asupra elevilor pentru că este foarte important ca încă de la vârste mici să se înțeleagă necesitatea colectării separate a deșeurilor. Schimbările climatice ne afecteze pe toți, iar copiii au început să observe acest lucru și este necesar să le arătăm ce pot face pentru a proteja mediul. Azi pentru Mâine vine în continuarea țintelor strategice pe care ni le-am propus în Planul de Dezvoltare Instituțională, și anume de a face educație pentru o dezvoltare durabilă. În timpul derulării activităților educaționale, o elevă din școala noastră a venit cu propunerea de a strânge zilnic, hârtiile pe care le folosim pentru ca apoi să le colectăm la containerul exterior de care beneficiem ca parte din acest proiect. Acest lucru arată o schimbare de comportament și de mentalitate, generate de Azi pentru Mâine,” spune Adriana Constantin, Directoarea Școlii Gimnaziale Nicolae Titulescu din Călărași, școala care în ediția 2020-2021 a proiectului Azi pentru Mâine a obținut premiul pentru colectarea celei mai mari cantități de deșeuri reciclabile, cumulat pe parcursul anului școlar. 

Programul Azi pentru Mâine, lansat în 2019 de căte Asociația CSR Nest, este finanțat de Fundația Coca-Cola și sprijinit de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Platforma acționează pe două direcții: educare/conștientizare privind adoptarea unui comportament responsabil față de mediul înconjurător, prin aplicarea colectării separate a deșeurilor, și facilitarea accesului la infrastructură de colectare separată a deșeurilor. Anul acesta, programul pune un accent mai puternic pe facilitarea colaborării între entitățile care își propun să colecteze deșeurile separat și factorii implicați: autorități locale, colectori, operatori de salubritate. 

Asociația CSR Nest a publicat, la finalul anului trecut, o nouă ediție a Ghidului de colectare separată a deșeurilor. Pe lângă informații și sfaturi practice despre colectarea separată, pentru prima dată în zona publicațiilor de mediu, ghidul include și o situație a colectării separate a deșeurilor pe fracții pentru fiecare din cele 12 județe analizate și Municipiul București, pe baza informațiilor declarate de primării, în luna iunie 2021.