Să colectezi separat nu este chiar așa dificil, mai ales când ai instrumente cool prin care o poți face! BigBelly ne-a demostrat acest lucru și tare ne bucurăm să vedem rezultate bune și implicare în proiectul pe care l-am inițiat. România ocupă locul 26 din 27 de state membre din Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de reciclare a deșeurilor municipale, conform datelor Comisiei Europene. Unul dintre principalele motive este lipsa infrastructurii de colectare separată, precum și lipsa de informații despre acest subiect.

Ne-am propus să depășim câteva dintre obstacole, astfel că, începând cu luna februarie a anului 2019, Coca-Cola HBC România, Primăria Sectorului 3 – prin Direcția de Salubritate – și organizația GreenPoint Management au instalat 30 de containere inteligente, de tip Big Belly, în zona centrală a Capitalei (Piața Unirii – Piața Universității). 15 dintre acestea sunt destinate colectării deșeurilor menajere și 15, deșeurilor reciclabile.

Până la jumătatea anului 2020, prin rețeaua de containere Big Belly, au fost colectate 49 de tone de materiale reciclabile în cele 15 containere dedicate colectării deșeurilor reciclabile, adică 56% din volumul total de deșeuri colectate în toate containerele.

Big Belly este unul dintre cele mai inovatoare sisteme de colectare separată a deșeurilor, implementat cu succes în multe dintre țările Uniunii Europene. Unul dintre principalele sale avantaje este acela că include un sistem inteligent de compactare a deșeurilor, alimentat cu energie solară, prin panouri fotovoltaice, ceea ce crește capacitatea de stocare a acestor containere, ele ajungând să poată colecta o cantitate de 5 ori mai mare decât volumul lor. Rezultatul direct este eficientizarea spațiului folosit pentru colectare separată, dar și reducerea numărului de colectări efective: în timp ce un container clasic are nevoie să fie golit, în medie, de până la 5 ori pe zi, un container Big Belly are nevoie de o singură colectare la 10 zile.

Containerele Big Belly au și capacitatea de a comunica, printr-un sistem automat de raportare, gradul de umplere, precum și alte informații utile, astfel încât salubriștii să nu facă drumuri inutile pentru golirea containerelor.

Și în plus, containerele sunt chiar foarte simpatice.

Încă o dovadă că se poate și încă un angajament ferm să #NuNeOprimAici.
Mai multe informații despre partenerul nostru GreenPoint, găsiți aici.