Nu de puține ori am auzit în jurul nostru oameni care spun că reciclarea este un domeniu complicat. La prima vedere, pare că e o bătaie de cap să știi ce și cum se reciclează, cum trebuie sortat fiecare material în parte și, mai ales, unde poți depozita materialele reciclabile. Din păcate, concluzia multora dintre semenii noștri este că reciclarea necesită un efort prea mare și există prea puțin ajutor.

Iar când drumul pare complicat și destinația, prea îndepărtată, e util să ai la îndemână o hartă.

Așa a luat naștere proiectul Harta Reciclării, inițiat de Asociația Viitor Plus, și realizat în parteneriat cu Coca-Cola HBC România. Harta Reciclării este o platformă online interactivă, care mapează peste 12.100 puncte de colectare separată la nivel național, pentru numeroase tipuri de deșeuri. Platforma pune la dispoziție și o component educativă pentru utilizatori.

Când intri pe www.hartareciclarii.ro vei găsi informații despre cum se reciclează fiecare material în parte, dar și o mapare a celor mai apropiate puncte de colectare separată. Informațiille sunt culese de la autorități și parteneri și pot fi completate, sau modificate de către cei care accesează pagina prin intermediul unui cont de utilizator. Proiectul are și o componentă educativă în afara mediului virtual, pentru a motiva elevii și tinerii să colecteze separat deșeurile și să identifice unde le pot lăsa, accesând platforma online.

După primii doi ani de funcționare Harta Reciclării a mapat online peste 12,100 de puncte de colectare selectivă din toată țara și a fost accesată de mai bine de 200,000 de utilizatori. În cadrul proiectului au fost organizate și peste 1700 de sesiuni educaționale la care au participat peste 43,000 elevi și 736 de traineri din toată țara.

Harta Reciclării este inclusă în campania de educare pentru colectare separată După Noi, Strângem Tot Noi și beneficiază de susținerea Ministerului Mediului. Iar componenta educativă în afara mediului virtual este finanțată prin fonduri europene, în cadrul proiectului „There isn’t a PLANetB!”

Cu Harta Reciclării, suntem mai aproape de a crea un viitor mai curat. Și #NuNeOprimAici.

Mai multe informații despre Viitor Plus, ONG-ul partener, găsiți aici.