Cristian Delcea

Nu te poți plictisi în Țara Dornelor. Poți să privești în tihnă munții și să miroși delicat florile, dar dacă vrei să râzi, să știi că ai cu cine. La Ciocănești, oamenii sunt harnici, ospitalieri, şi foarte important, sunt și veseli. Râd de toate și își găsesc cele mai trăsnite porecle. Dacă ai suficient simț al umorului, s-ar putea să te alegi și tu cu una. Iar dacă mergi la schitul de pe muntele Suhard, o să-l auzi pe părintele Ghelasie (care tâlmăcit din greacă înseamnă “cel vesel”) predicând cu har din Scripturi, dar până la finalul predicii să fii sigur că vei auzi și-o poantă. Așa sunt slujbele pe aici. Și așa sunt oamenii, n-au uitat să râdă.

Pentru că Ciocăneștiul este ultimul loc din România unde se mai face plutărit (fie el și numai în scop turistic), localnicii spun despre ei că sunt duși cu pluta. Dacă vrei să fii și tu dus cu pluta, ia-ți prietenii și vino la Ciocănești pe la mijlocul lunii august. Atunci sunt Zilele Plutăritului pe râul Bistrița Aurie. Cei cinci plutași care mai trăiesc în Ciocănești se vor bucura să vă urce pe plută și să râdă de spaima voastră atunci când vă veți desprinde de la mal. Da, pluta este, probabil, cea mai rudimentară formă de a călători pe apă, dar puteți fi siguri că e mai distractiv decât pe orice vas de croazieră. De ce? Fiindcă bătrânii plutași au rămas cu licărirea tinerească în priviri; un fel de “îi fain”, spus din ochi.

Pe vremuri, Ciocăneștiul era numit “Satul cu oameni frumoși”. Asta pentru că fetele de aici câștigau cu regularitate concursul Miss Bucovina, dar și pentru că frumusețea înseamnă bucuria de a trăi. Iar oamenii din Ciocănești lasă după ei parfumul proaspăt al vieții trăite zâmbind. Da, chiar îi fain.