Tu cât de multe lucruri știi despre Dunăre? La finalul lunii iunie are loc Ziua Dunării – un eveniment anual, care celebrează fluviul și râurile care se varsă în el și rolul vital pe care îl au în a oferi apă, hrană, recreere și oportunități pentru comunitate. Pe 29 iunie, cei peste optzeci de milioane de oameni din cele 14 țări traversate de Dunăre au fost invitați să celebreze Ziua Dunării, să afle mai multe despre ape, să experimenteze și să descopere Dunărea: https://wwfcee.org/news/celebrating-danube-day-2021-the-living-danube-partnership-has-brought-wetlands-back-to-life
Zone umede, apă și viață
Până la 87% din zonele umede, la nivel global, au dispărut în ultimii 300 de ani, o treime din acestea, doar din 1970 până astăzi. Totodată, 80% din zonele umede ale Dunării și ale principalilor săi afluenți au dispărut în decursul ultimilor 150 de ani, iar cursurile râurilor au fost și ele întrerupte. Daunele provocate râurilor au fost, în mare parte, cauzate de îndiguiri, regularizări și baraje menite să răspundă diferitelor nevoi – energie, navigație, agricultură, proiecte de prevenire a inundațiilor.
La această provocare răspunde un proiect amplu – Parteneriatul Împreună pentru Dunăre – încheiat între WWF-CEE, Fundația Coca-Cola și Comisia Internațională pentru Protejarea Fluviului Dunărea (ICPDR). Inițiat în urmă cu 8 ani, parteneriatul a sprijinit nouă proiecte de refacere a zonelor umede în șase țări (Austria, Ungaria, Croația, Serbia, România și Bulgaria) și a identificat zone pentru următoarele lucrări. Proiectele sunt concentrate pe Coridorul Verde al Dunării Inferioare (de pe teritoriile României, Bulgariei, Moldovei și Ucrainei) și pe Rezervaţia biosferei Mura-Drava-Dunăre (de pe teritoriile Austriei, Sloveniei, Ungariei, Croației și Serbiei).
”Habitatele zonelor umede sunt o sursă valoroasă de bunuri și servicii, oferind importante pepiniere pentru pești, regularizarea și purificarea apelor, dar cu toate acestea, se află printre cele mai amenințate habitate de pe întreaga planetă.” – Irene Lucius, Regional Conservation Director, WWF Central and Eastern Europe
”Parteneriatul Împreună pentru Dunăre este dovada vie că este vital să colaborăm dacă ne dorim să protejăm resursa de apă din UE, să oprim și chiar să reducem declinul biodiversității și să combatem schimbările climatice.” – Sofia Kilifi, Sustainability Manager Europe, The Coca-Cola Company
In România, lucrarile se concentrează pe refacerea zonelor umede de la Gârla Mare/Vrata (Coridorul Verde al Dunării de Jos, România, 2014-2021): 620 HA de mlaștini în câmpiile inundabile ale Dunării. Inundarea ariei foarte extinse de zone umede de la Gârla Mare și Vrata, din sudul României, va fi îmbunătățită, prin modificarea unui canal de aprovizionare cu apă, prin colmatare și dragare, crescând astfel capacitatea de stocare a apelor în urma inundațiilor cu 5.2 milioane de metri cubi (proiecție). Digurile sunt întărite pentru a proteja de inundare bălțile cu pești active.
Zona Gârla Mare – Vrata reprezintă un peisaj puțin cunoscut, cu excepția locuitorilor de acolo. Zeci de chirighițe, lișițe, berze albe și ereți de stuf își caută aici în fiecare primăvară loc de hrană și cuibărit. Iar nuferii, stuful și papura amintesc de peisajul din Delta Dunării.
Mai multe detalii aici.
Zonele umede oferă soluții utile, provenite din natură, prin realizarea unui număr de funcții vitale pentru mediu, precum combaterea riscurilor de inundații sau secetă, regularizarea climei, hrănire, odihnă și cuiburi pentru păsări, habitat pentru fauna sălbatică și oportunități pentru comunitate, precum pescuitul, producția de biomasă, pășunat sau ecoturism. Doar prin conservarea și refacerea râurilor noastre, a lacurilor și a zonelor umede, putem spera să asigurăm resursa de apă pentru toți – oameni și natură.
Navighează pe segmentul românesc al Dunării pe Google Earth și descoperă cele mai ascunse comori ale fluviului! Folosește instrumentul ne nagivare de aici.
Descopera mai multe despre proiect aici.