Știți ce se mănâncă în mod tradițional în Țara Dornelor, dincolo de păstrăvii vestiți în toată țara sau de brânza de burduf bucovineană în coajă de brad, care face deliciul târgurilor cu produse specifice? „Ați vrea dumneavoastră să mâncați ce-am mâncat eu la micul dejun”, râde măgulit profesorul universitar doctor Radu Rey, om al muntelui și personaj emblematic pentru Țara Dornelor, când e întrebat despre alimentele din zonă: „O cană țeapănă de chișleag, adică lapte prins, muls de la o vacă de țăran.

Îl pun la frigider așa închegat și mănânc din el o săptămână. După care mănânc ouă, de la găinile din curte, în timp ce legumele le procur de la Câmpulung Moldovenesc. Mănânc și mezeluri produse local, la Fundu Moldovei, care nu sunt din zona chimizării și a adaosului industrial.

Text de Horia Ghibuțiu

Toată vara fac o cură de afine, care îmi mențin acuitatea vizuală, mănânc și fructe de la merii din curte…”. În Țara Dornelor e extrem de apreciat și Strugurele Ursului, mai cunoscut sub numele popular de merișor. Aceste fructe au un procent de arsenic care le împiedică să putrezească, dar și multă vitamina C.

Datina spune că merișoarele trebuie să fie culese necoapte și lăsate în bărbânțe (vase cu doage) doar cu apă, fără adaos de zahăr (pentru îndulcire se folosea, după murare, miere). Interesant e că, după extragerea sucului de merișoare din acest compot nefiert, peste fructe se mai poate pune o dată apă și nu se vor strica.

Pe vremuri, merișoarele erau alimente de bază în postul Crăciunului. – se mâncau cu mămăligă!