Întins pe teritoriul administrativ al județelor Mureș, Suceava, Harghita și Bistrița-Năsăud, Parcul Național Călimani își dezvăluie bogățiile încă de la Centrul de vizitare, aflat în Țara Dornelor (practic, una dintre cele 20 de intrări în această arie protejată de interes național).

Acolo poți afla, prin viu grai de la angajații Parcului sau pur și simplu examinând o machetă în miniatură extrem de expresivă, despre traseele turistice, cum ajungi la lacul Iezer, aflat în vârf de munte, unde se găsește arborele zâmbru, vechi de 800 de ani, cum intri într-un program de foto safari și, de ce nu, cum faci turism ecvestru și tot ce vrei să știi despre caii huțuli, o străveche și autentică rasă de cai pur românească.

Text de Horia Ghibuțiu

Foto de Cristian Movilă

Pentru a cunoaște flora din Călimani, vei traversa păduri de foioase cu fagi, goruni, stejari, arțari, mesteceni și mulți alții. Vei întâlni specii floristice pe care nu le vei putea identifica decât dacă ai vaste cunoștințe în domeniu, așa că mulțumește-te să le admiri coloritul, dar și sonoritatea românească a denumirilor, deosebit de pitorești: unghia păsării, urechea iepurelui, mlăștinița, fratele priboiului, bulbucul de munte, mălaiul cucului, pușca-dracului, mierluța.

La nivel de faună, după cum te vor asigura călăuzele profesioniste – rangers, cum li se spune – nu trebuie să te aștepți să întâlnești la tot pasul, decât dacă ești norocos, cerbii care boncăluiesc toamna, populațiile de cocoși de munte cum nu se găsesc în restul țării sau, o întâlnire pe cât posibil evitabilă, urșii bruni. Cu siguranță însă auzul îți va fi răsfățat de varietatea de specii de păsări de aici, de la acvila-țipătoare-mică și ciocănitoarea-de-munte până la sturzul-cântător.

În epoca Internetului te poți pune la punct cu flora și cu fauna Parcului Călimani doar cu un smartphone. Dar experiența offline, adică să cunoști de la fața locului această regiune splendid prezervată, nu poate fi comparată cu niciun „search”!