Întreaga populație a Planetei depinde de apa dulce. Chiar și pe Planeta Albastră, fiecare picătură de apă este prețioasă. Nu mulți oameni știu cât de puțină apă dulce avem la dispoziție: ea reprezintă doar 2,5% din apa existentă pe Pământ și mai puțin de 1% ne este accesibilă în râuri, lacuri și zone umede (lunci, văi). Mai mult decât atât, resursele de apă nu sunt inepuizabile: o serie de factori pot afecta zonele de apă dulce, care susțin comunitățile și ecosistemele.

Un exemplu concret este fluviul Dunărea, care a pierdut, în ultimii 150 de ani, aproximativ 80% din zonele umede și luncile inundabile aflate de-a lungul cursului său. Această pierdere a fost cauzată în special de intervenția umană. De-a lungul fluviului şi a afluenţilor săi s-au construit centrale hidroelectrice, diguri, sisteme de drenare, prin care s-a distrus în timp legătura dintre habitatele de luncă şi sistemul fluvial.

Efectele au fost extrem de ample, având un impact dezastruos asupra biodiversității: populațiile de pești și animale sălbatice au scăzut dramatic. În același timp, calitatea apei și zonele umede care acționau sub forma unor zone tampon pentru apele inundabile ale râului s-au deteriorat și ele.

Apa este principalul ingredient al produselor noastre, dar este, totodată, o resursă pe care o împărțim cu comunitățile și cu natura. Și suntem conștienți de rolul nostru în a asigura continuitatea acestei resurse vitale.

În 2014, Compania Coca-Cola și World Wide Fund (WWF) au anunțat parteneriat amplu, dezvoltat pe durata a șapte ani, pentru refacerea acestor zone esențiale pentru restabilirea unui echilibru la nivelul ecosistemului dunărean.

Ținta proiectului Împreună pentru Dunăre este reconstrucția zonelor umede, care ar face posibilă obținerea a 12 milioane m3 de apă, până în anul 2020 – o cantitate de apă care ar umple 4,800 de bazine olimpice. Proiectul se desfășoară în șase țări: Austria, Ungaria, Croația, Șerbia, Bulgaria și România, bugetul investit de Fundația Coca-Cola fiind de 4.4 milioane de dolari, pentru o perioadă de șapte ani.

În România, lucrările de reconstrucție ecologică se desfășoară de-a lungul Dunarii între localitățile Gârla Mare și Vrata, din judetul Mehedinți. Reconstrucția ecologică a zonei umede Gârla Mare va contribui la stocarea a peste 5 milioane de m3 de apă în timpul viiturilor de pe Dunăre și la refacerea și menținerea biodiversității, mai ales a habitatelor necesare peștilor pentru depunerea icrelor.
Așteptăm cu nerăbdare refacerea ecosistemelor în zonă, alături de toate efectele pozitive ale proiectului în comunitate. Și #NuNeOprimAici.