Fiecare decizie de azi are un impact în viitor. Statistici din ce în ce mai alarmante, referitoare la gradul de poluare cu deșeuri din mări și oceane, arată că e nevoie de o schimbare; că putem lua decizii mai bune, pentru noi, pentru planetă și pentru cei care vin după noi.

Obiceiuri simple pe care le adoptăm în rutina de zi cu zi ne pot ajuta să construim un ”mâine” mai bun. Cu acest gând am pornit, în 2019, platforma de conștientizare și implicare a publicului în colectarea separată a deșeurilor – Azi pentru Mâine – finanțată de Fundația Coca-Cola și implementantă în parteneriat cu Asociația CSR Nest.

Prin platforma Azi pentru Mâine, ne-am propus să facem din colectarea separată a deșeurilor un obicei și o posibilitate pentru cât mai mulți dintre noi; să arătăm că se poate. Știm că, pentru a ne atinge scopul, trebuie să creștem responsabilitatea individuală pentru mediul înconjurător, dar și să le oferim oamenilor, instituțiilor, companiilor private și cetățenilor instrumente utile pentru a colecta selectiv: infrastructură și soluții care pot fi aplicate cu succes în comunități. Ne-am canalizat eforturile asupra unor direcții prioritare:

– informare și implicare în colectarea selectivă pe litoral (Azi pentru M ine pe plajă)
– informare și implicare în colectarea selectivă în rândul elevilor și al profesorilor (Azi pentru Mâine în școli)
– informare și implicare în colectarea selectivă în comunitate (Azi pentru Mâine în comunitate)

Azi pentru Mâine pe plaje
Sute de mii de turiști vizitează, în fiecare vară, litoralul românesc. Ca să putem regăsi, anul următor, litoralul așa cum îl știam, ne-am propus să promovăm vacanțele responsabile, încurajând colectarea separată a deșeurilor pe plajă. Prin parteneriate cu operatori economici de pe litoral, asigurăm infrastructură de colectare selectivă. Pentru al doilea an la rând, am dotat terase cu containere pentru colectarea pe trei fracții, am informat turiști și am promovat colectarea selectivă prin concursuri și activări pe plajă. În 2020, ”Azi pentru Maine pe plajă” s-a încheiat cu rezultate importante: peste 23.500 de kilograme de deșeuri colectate separat, cu sprijinul a 60 de parteneri HoReCa implicați în proiect. Află mai multe despre rezultatele din 2020 și 2019.

Azi pentru Mâine în școli
Tinerii sunt publicul cel mai receptiv la mesajele de responsabilitate față de mediu. De aceea, platforma Azi pentru Mâine li se adresează printr-o componentă dedicată. În 2019, am început inițiativele de informare și implicare a elevilor și profesorilor în școli din București și 5 județe din sudul țării. Am implicat în proiect 33 de școli, pe care le-am dotat cu infrastructură de colectare selectivă. 25.000 de elevi, părinți și profesori au fost informați prin 266 de ateliere, desfășurate până în martie 2020. Pe durata derulării proiectului, s-au colectat selectiv 66 de tone de deșeuri.

Azi pentru Mâine în comunitate
Credem că orice material care poate fi reciclat trebuie să fie reciclat. De aceea, căutăm și promovăm permanent soluții pentru a face colectarea separată a deșeurilor posibilă în fiecare comunitate, oriunde ne-am afla. Pe parcursul anului 2020, am discutat cu cetățeni, cu reprezentanți ai instituțiilor și ai societății civile din 7 județe, în cadrul a 24 de sesiuni de dezbatere, pentru a identifica, împreună, provocările și răspunsurile pentru gestionarea corectă a deșeurilor. Pornind de la aceste dezbateri, vom dezvolta, la finalul anului 2020, un ghid de bune practici pentru implementarea sistemului de colectare selectivă a deșeurilor.
#NuNeOprimAici